Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

UVODNIK

Sve što jedan čovjek može zamisliti, drugi ljudi mogu ostvariti.

Znanost se (...) sastoji od grešaka, no to su korisne greške, jer malo pomalo dovedu do istine.

Jules Verne


Štovani štioče, pred Tobom je "Parsek" specijal iz ožujka 2005., posvećen Julesu Verneu. Moram priznati, nerado se odlučujem na tematske brojeve. Naime, oni su uvijek pomalo dvosjeklim mačem: za očekivati je kako će oduševiti malo ljudi, većini su ravnodušni, dok se nađe dosta i onih kojima su tematski brojevi jednostavno dosadni. I često nisu u krivu.

No, kakav bi to bio SF fanzin koji bi propustio obilježiti sto godina od smrti čovjeka koji je praktički utemeljio znanstvenu fantastiku?!

Znam, znam, tu su i Mary Shelley, i Edgar Allan Poe, i Herbert George Wells... Svi oni su utemeljili modernu znanstvenu fantastiku, znam! Da, uspjeh uvijek ima puno roditelja, neuspjeh je siroče.

Krenimo, dakle, redom. Minijatura Milene Benini nekako se općenito uklapa u ovaj broj, dok se u priči Viktora Prše susreću dva veleuma: Tesla i Verne! Nadalje, Živko Prodanović obogatio je ovaj broj blokom kratkih faktografskih napisa o Julesu Verneu u Hrvata, dopunjujući ili ispravljajući uvriježene teze, onako kako Prodanović to već zna.

No, osim tematskog dijela, ovaj broj i dalje donosi uobičajene serijske priloge u magazinskom dijelu: ponajprije pretpovijest hrvatskog SF fandoma prema sjećanjima fandomskog nestora Krste A. Mažuranića, kao i drugi dio prinosa za bibliografiju hrvatskog SF-a autora Živka Prodanovića, prinosa koji izvrsno pokrivaju razdoblje do 1945. godine.

Na ovome mjestu vrijedi zastati i malo razmišljati na temu bibliografije hrvatskog SF-a. Naime, na Istrakonu prije nepunih dva tjedna u dva navrata sam na dugačko razgovarao s Davorom Šišovićem iz pazinskog kluba Albus, odnosno Jules Verne kluba (dok ovo pišem, Davor je na svjetskom kongresu posvećenom Verneu što se održava u Francuskoj) na temu sačinjavanja sveobuhvatne bibliografije hrvatskog SF-a. No, o tome - kao i o samome Istrakonu - više u idućem, redovitom broju!

Na posljetku, osobite zahvale za ovaj broj idu upravo Davoru Šišoviću na potpori u konceptualizaciji ovog broja, kao izričitom dopuštenju za korištenje on-line baze podataka o Julesu Verneu naći na adresi:

http://www.ice.hr/davors/jvclub.htm

"Parsek" na webu:
http://parsek.sfera.hr/

Kontakt:
parsek(a)sfera,hr


B.Švel

forum
www.sfera.hr