Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

VIJEF UWEBNIKAPOSEBAN POKLON ČITATELJIMA! DVA BESPLATNA PARSEKA ZA CIJENU JEDNOG! SAMO NA SFERINOM SAJTU! POŽURITE, JOŠ MALO PA NESTALO!

Svečano objavljujemo da su, zbog začkoljica u proizvodnom procesu, ovaj put dva broja Parseka, točnije br. 79 i 80, postavljeni na internet. Sadržaj broja 80 je na uobičajenom mjestu, a broj 79 možete pogledati ako kliknete lijevo, gdje piše "Parsek 79". Da, da, točno tu.

E, sad, možda smo dužni jedan mali disklejmer...

Znate li što je bio indikator propasti Siriusa, a što je obično indikator skore propasti većine časopisa? DVOBROJI! Tko se sjeća davne i pradavne 1989. sjetit će se da je zadnjih deset brojeva jednog od najvećih SF časopisa u povijesti čovječanstva zapravo izlazilo dva po dva. Krenulo je s dvobrojem 155/156 i onda tako cijelu godinu sve do dbr. 163/164, da bi nakon toga cijela stvar skiknula. Legenda kaže da je Sirius ugašen pri tiraži od 8000 primjeraka (vrhunac je bio na 30.000) "zato jer je ocijenjeno da se to više ne isplati".

Pa neka netko kaže da je povijest civilizacije obilježena stalnim napretkom.

(Digresija: negdje u to doba sam i ja počeo čitati SF. Nakon što sam u gradskoj knjižnici progutao sve što sam pronašao od Karla Maya, netko mi za rođendan kupio Clarkeov "Sastanak s Ramom", pa ja pročitao i odvalio totalno; ne znam kako bi mi to danas izgledalo, onda sam imao nekih 13 godina. Onda sam opet krenuo u knjižnicu i trebalo mi je otprilike dvije-tri godine da počistim i policu na kojoj se nalazio SF; teško sam se privikavao na bilo što osim Clarkea, ali onda sam otkrio Asimova i njegovu Zadužbinu (mlađe generacije je možda znaju pod priglupim prijevodom "Fondacija"), a našlo se i još nekih dobrih knjiga - što ćete, mali grad, opskrbljenost i nije nekakva - i eto, prikačilo me. No, iako sam cijelo to vrijeme znao za Sirius, nekako ga uopće nisam registrirao kao nešto što bi me moglo zanimati. Ne pitajte zašto, i meni je to i dan-danas misterija. No, zato sam počeo kupovati Alef čim se pojavio - bitno mi je bilo to što se reklamirao kao "Science-fiction magazin", pa vi sad vidite kakav je to logički tok misli 14-15-godišnjaka.

Treba napomenuti da sam pogrešku vezanu za nekupovanje Siriusa ispravio čim sam došao u Zagreb na studij. Od 1992. do 1996. po placevima i štandovima sam uspio pokupovati sve brojeve i tako postati ponosni vlasnik cijelog kompleta. Koji danas leži po kutijama u šupi u Petrinji zato jer ga nemam gdje držati. Kraj digresije.)

Čemu ovakav uvod? Pa, jednostavno da kažemo da smo svjesni raznih stvari i da jasno i glasno kažemo: OVO NIJE DVOBROJ! Parsek br. 79 i Parsek br. 80 su odvojeni brojevi koji nemaju veze jedan s drugim osim što su se na internetu pojavili u isto vrijeme. Parsek ne propada, samo je usvojio stanovitu ... khm ... fleksibilnost u ritmu izlaženja. Koja nije ništa novo, ma ne moram vam ni pričati, znate već kakvi su fanzini.

Zapravo, samo mi je trebao izgovor da se malo izblebećem, da Vijef uwebnika ne spadne na dvije i pol rečenice.

Službene informacije ionako znate. Ali ćemo ih svejedno ponoviti: papirnata verzija Parseka, za one koji ne žele / ne vole čitati s ekrana i žele vidjeti ilustracije košta 5 kuna (dakle manje od kave u bircu u koji redovno zalazite). Razlikuje se od elektronske po tome što je, jelte, na papiru, lijepo je ilustrirana i lijepo ju je vidjeti dok stoji na polici s ostalim brojevima Parseka koje ste skupili tokom godina. Za primopredaju se javite uredniku koji je, koliko znam, redoviti gost picerije Pizzicato u Gundulićevoj utorkom navečer, ali za svaki slučaj najprije pošaljite mail.

Ugodno čitanje želi vam

vaf uwebnikforum
www.sfera.hr