Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

Ljubiteljima znanstvene fantastike odavno je poznato kako je Živko Prodanović jedan od najplodnijih hrvatskih autoraznanstvene fantastike, noseći baklju žanra još od doba časopisa "Sirius". Međutim, povrh žanrovske proze, Prodanović je i pisac šarmatnih mainstream priča, kao i poezije, uključujući i haiku. Uživajmo stoga u njegovom recentnom radu, gdje spretno pospajao svoje ljubavi!


AUSTRALSKA NAGRADA ZA SF HAIKU

Piše: Ivan Vid


Port Philip Library Service iz grada St.Kilda i casopis Cordite Poetry Review iz Melbourna u Australiji zajednički su u jesen prošle godine organizirali Robopoetry Competition, književni natječaj za poeziju o robotima.

Na krupno iznenađenje organizatora, koji su vjerojatno to zamislili kao manji nepretenciozni natječaj, na njega je pristigla tako velika količina pjesama da su rokovi proglašavanja rezultata morali biti nekoliko puta odgađani, to prije što je stručni žiri htio valjano obaviti svoj dio posla, šaljući kao ispriku duhovitu poruku - kasnimo, ne stižemo sve obaviti na vrijeme, mi smo ipak samo ljudi.

Sredinom veljače književniku i SF autoru iz Zagreba Živku Prodanoviću stigla je konačna obavijest o rezultatima natječaja s lijepim sadržajem: you are a robo-winner!

Naime, Živko Prodanović na natječaj je poslao pjesmu robots in war - six situations, koja je nastala objedinjavanjem šest haiku pjesama o robotima. Iako su ti haiku nastali nezavisno jedan o drugom, očito su skladno povezani, što je s drugim vrijednostima pjesničkog iskaza i donijelo nagradu. Naime, dana 30. ožujka, roboti u ratu - šest situacija finalno su uključeni među deset ponajboljih radova natječaja, a što je objavljeno na web stranici: www.cordite.org.au/blog.

robots in war
(six situations)

1.
military band roaring
robots going to the war
not versed in why

2.
in mankind war
very sorrowful robots
marching to the victory

3.
a hiting robot;
his head is spinning,
he foresees a medal

4.
military cementery;
on the robot's part
no flowers

5.
Noah's Arka
- robots entering
two by two

6.
the last robot
silently strolling,
no man anywhere
roboti u ratu
(šest situacija)

l.
trešti vojna glazba
roboti kreću u rat
neznajući zašto

2.
u ratu ljudi
vrlo tužni roboti
marširaju u pobjedu

3.
pogođeni robot,
muti mu se u glavi
vidi kolajnu

4.
vojničko groblje
na odjelu robota
nema cvijeća

5.
Noina arka
ulaze roboti
dva po dva

6.
posljednji robot
tiho tumara,
nigdje ljudi

forum
www.sfera.hr