Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

UVODNIK

Štovani štioče, ovogodišnji sferakonski specijalni broj "Parseka" otvaram slatkim predjelom. Riječ je o pričama sa Sferine literarne radionice, a ovdje su kako bi upotpunile literarnu radionicu na samom Sferakonu. Pisane su po načelu round robin, odnosno - hrvatski rečeno - na načelu vrtuljka. Jedan sudionik radionice napiše prvu rečenicu, drugi drugu, i tako se oni vrte u krug, dok im ne pozli...

I, tako su naši radioničari sastavili "košaricu sitnih kolačića", kako sam nad-naslovio njihove uratke. Okej, možda sam trebao reći "pladanj kanape sendviča", eda ne bi bogatu sferakonsku gozbu znanstvene fantastike otpočinjali slatkišima... No, što sam mogao, kad su priče tako slatke!

Nakon kolačića, Dražen Kačar nam servira riblju juhu od svoje minijature, a zatim ide (taman prema balkanskom ukusu) plata miješanog mesa. Ispekao ju je Aleksandar Žiljak od raznih proizvoda međunarodnog SF-a, dok je prilog plati skuhao urednik "Parseka", razgovarajući s ovogodišnjim počasnim gostom Michaelom Iwoleitom. Svo miješano meso, kao i prilog, proizvod su nove tvornice prehrambenih proizvoda "Internova", koja predstavlja međunarodni pogon njemačkog mesnog kombinata "Nova" (moram staviti i malo reklame!). Slijedi egzotični desert Živka Prodanovića, sačinjen od šest robotskih haikua, i to desert koji je dobio nagradu u Australiji! Sve to zalit ćemo s dvije sorte odležanog vina: pretpoviješću hrvatskog organiziranja ljubitelja SF-a od Krste A. Mažuranića (uklopljenog u Baku Četvrtu; vidi prošli broj Parseka - op.uw.), kao i novim nastavkom bibliografije hrvatskog SF-a što ju je pak iztiještio Živko Prodanović. Bibliografiju je buteljirao (tj. prebacio u elektroničku formu) Igor Tabak. Mali gutljaj istarske medice je mini-minijatura Marine Jadrejčić, koja se sastoji od svega jedne rečenice, a nastala je neovisno od prošlogodišnjeg ciklusa SMS SF (SMSF, odnosno SFMS) priča. I baš kao medica, slatka je za gucnuti, no posljedice dođu kasnije, jako i neočekivano.

A da sve bude što ljepše servirano, pobrinuli su se autor naslovnice Mislav Tomašinjak, odnosno Branimir Stipčević s ponešto minimalističkom ilustracijom uz Kačarovu priču te Darko Macan s karikaturom Michaela Iwoleita.

Dobar tek!

"Parsek" na webu:
http://parsek.sfera.hr/

Kontakt:
parsek(a)sfera,hr


B.Švel

forum
www.sfera.hr