Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

UVODNIK

Štovani štioče, iako u ovom broju izostaju kratke vijesti (kao i u prošlom istrakonskom), samo recimo kako je književna SF večer u zagrebačkom SC-u održana 13. travnja, a čitali su: Tatjana Jambrišak, Darko Macan, Goran Konvični, Aleksandar Žiljak, Dalibor Perković Izitpajn, kao i moja malenkost. K tome je 17. travnja televizijska emisija "Na rubu znanosti" bila posvećena znanstvenoj fantastici, s Milenom Benini i Aleksandrom Žiljakom kao gostima. Promoviramo se!

No, najveći događaj u posljednje vrijeme bio je šesti Istrakon, održan od 31. ožujka do 2. travnja u Pazinu, s britanskim piscem Brianom W. Aldissom kao počasnim gostom. Gostovao je i njemački pisac te urednik Michael Iwoleit, dobro poznat posjetiteljima lanjskog Sferakona. Program Istrakona bio je uobičajeno bogat, sudionici veseli, a piće je teklo do nesvetih sati.

Predstavljena je nova istrakonova zbirka Sami na svijetu u kojoj je prvonagrađena minijatura Welcome to the Future Denisa Giljevića, drugo mjesto zauzeo je Robi Selan pričom Kubi Kiri, urednik "Parseka" bio je treći Razgovorom u birtiji, dok je Mario Rosanda odnio pršut za najbolju istarsku priču Pršutoljci u noći.

Središnja zbivanja Istrakona svakako su bila posvećena Brianu Aldissu. Veliki prijatelj Hrvatske, plijenio je pozornost svojom pristupačnošću te duhovitošću, osvojivši srca i mlađih generacija hrvatskih fanova SF-a. Naime, Aldiss je u više navrata gostovao u našoj zemlji, stekavši mnoge dobre znance te prijatelje, među ostalima i pisca Živka Prodanovića, pa su stari pajdaši čavrljali do kasno u noć...

Što se sadržaja novog "Parseka" tiče, počnimo od onog najvrijednijeg - razgovora s Brianom Aldissom, a u ostalom mogu samo reći kako mi je drago što se strip vratio u naš fanzin, zaslugom Tihomira Tikulina - Tice.

Na čitanje!

U Zagrebu, 19. travnja 2006.


"Parsek" na webu:
http://parsek.sfera.hr/

Kontakt:
parsek(a)sfera,hr


B.Švel

forum
www.sfera.hr