Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr
Vesna Popović (1953. - 2006.)

Piše: Boris ŠvelPočetkom kolovoza ove godine, preminula je Vesna Popović, zapažena autorica znanstvene fantastike. Pripadala je generaciji koja je počela pisati u doba znanstvenofantastičnog časopisa "Sirius", razdoblju kojeg se i danas mnogi sjećaju s nostalgijom.

Rođena je godine 1953. u Rijeci, gdje je i radila kao viši predavač na Veleučilištu, budući doktorom medicinskih znanosti.

Vesna Popović pripada autoricama čija produkcija nije bila velika, no zapažena je zbog svoje visoke kvalitete. To se u prvom redu odnosi na kvalitetu stila i potankoj psihološkoj razradi njezinih likova.

Spisateljski rad je započela, kako smo spomenuli, u doba "Siriusa", gdje je objavila priče Igla (1979. godine) i Sindrom viteštva (1980:). Potonja je priča uvrštena i u ovogodišnju antologiju hrvatske znanstvenofantasrtične novele Ad Astra. U "Alefu" je objavila priču Nagrada (1989.), a pod pseudonimom Igra Lutalac priču Miran san do odredišta u "Futuri" (1993.) te Produljeni samoglasnik u "Plimi" (1997.).

Izvedeno joj je i nekoliko radioigara, među kojima su se Igla (1985.), Sindrom viteštva (1988.), Suputnik (1988.) i Miran san do odredišta (1994.) bavile temema znanstvene fantastike. Objavljila je i niz stručnih radova.

Prema vlastitim riječima, Vesna Popović nije se smatrala opredijeljenom za neki određeni žanr. Međutim, njezin je opus bez daljnjega svrstava među ponajbolje hrvatske autorice znanstvene fantastike.

Vesnu Popović pamtimo kao komunikativnu osobu izrazito vesele naravi. Pamtimo njezino iskreno oduševljenje uvrštavanjem priče Sindrom viteštva u antologiju, tijekom posljednjeg Sferakona, kao i radost zbog ostalih uvrštenih kolega pisaca.

Na posljetku, zapamtit ćemo je po njezinim radovima, čiju vrijednost je vrijeme potvrdilo.

forum
www.sfera.hr