Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

UVODNIK

Štovani štioče, vjerojatno Ti je drago što u rukama imaš svježi primjerak svojeg omiljenog fanzina, i to broj koji izlazi povodom druge po veličini, a vjerojatno najomiljenije hrvatske SF konvencije.

Moram priznati, malo sam odahnuo!

Zašto, pitaš se?

Prije neka dva mjeseca, usnuo sam ružan san: došao sam na Istrakon, a "Parsek" nije bio gotov. Kako sam se bacakao po zgužvanim plahtama, tako sam se i probudio. Otvorio sam oči i u trenu postao zahvalan što je pazinska konvencija još daleko, dovoljno daleko eda bih stigao sastaviti novi broj. Prevrnuo sam se na bok i blaženo usnuo.

Zapravo, mogli bismo zaključiti kako je ovaj broj plod noćne more. Tako nekako i jest.

No, taj je grubi san imao i zbiljsku podlogu: tijekom protekle godine izišlo je svega četiri broja "Parseka", i to ako jako natežemo brojanje. No, situacija ipak nije loša: u prosjeku, fanzin izlazi kako treba.

Situacija nije toliko loša ni inače. Znanstvena fantastika se pomalo promovira u Hrvatskoj. Tako je 7. ožujka ove godine u zagrebačkom klubu "Močvara" održana literarna večer na kojoj su svoje priče čitali Tatjana Jambišak, Darko Macan, Aleksandar Žiljak te Zoran Krušvar, potonji promovirajući svoj multimedijalni projekt IZVRŠITELJI NAUMA GOSPODNJEG. Radi se o istoimenom novom Krušvarovom romanu kojega prati cijela multimedija. Nema sumnje kako će taj pothvat pobuditi veliko zanimanje - osobito se veselim romanu, koji bi promociju trebao imati na Sferakonu.

Kad smo već kod Sferakona, zagrebačka je konvencija najavljena za vikend od 20. do 22. travnja, i to na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb. Počasni gost je Bruce Sterling, jedan od najbitnijih autora znanstvene fantastike posljednjih desetljeća. Više informacija na sljedećim linkovima:
http://www.sferakon.hr
http://bilten.blog.hr

Govoreći o konvencijama, odmah tjedan dana poslije, od 27. do 29. travnja održat će se i (nakon puno godina) prva formalna SF konvencija u Sloveniji, pod znakovitim nazivom Konfuzija! Mjesto održavanja je osnovna škola Sečovlje, a počasnim gostom bit će pisac Miha Remec, dobro poznat i hrvatskim ljubiteljima znanstvene fantastike. Poveznica:
http://deaho.org/konfuzija/index.html

Slovenski SF našao je mjesto i u ovom broju "Parseka". Naime, donosimo vrlo zanimljiv tekst Tanje Cvitko u kojemu ćemo saznati podosta o situaciji u ponekad nepoznatoj susjednoj zemlji. No, ima još! "Parsekov" vrijedni kino-recenzent Aleksandar Žiljak počastio nas je jednom hard pričom, dok je priča Veronike Santo - čije ponovno pisanje i objavljivanje mora pozdraviti svaki ljubitelj SF-a - reflektivna povijest koja oscilira na rubu žanra. Blok priča zaokružuju minijature Kristijana Novaka, odnosno Zorana Vlahovića. Povrh svega, tu je i intervju s Krešimirom "Na rubu znanosti" Mišakom, koji od nedavno ima i blog:
http://misakvecernji.blog.hr

Što još dodati? Kakav trač, naravno!

U ovom trenutku ne možemo još potvrditi, no čini se kako je na pomolu novi pothvat hrvatske znanstvene fantastike. Duhovni začetnik cijele stvari je Tomislav Šakić, a kako je u priču upetljan i Aleksandar Žiljak - i to na top levelu! - izgleda kako dečki misle ozbiljno. Za one koje treba podsjetiti: njih dvojica uredili su antologiju Ad Astra, čije objavljivanje predstavlja vjerojatno najvažniji događaj za hrvatski SF tijekom prošle 2006. godine. Saznajemo i kako je uključen još niz ljudi, no s ovom dvojicom za kormilom, stvari imaju dobrih šansi. Pothvat bi ponajprije bio usmjeren na promociju hrvatske znanstvene fantastike, ali imao bi i međunarodni element. Sve u svemu, ljudi se ne šale.

Vijesti, dakle, nisu loše, ovaj je broj prava poslastica, i stoga...

Na čitanje!

U Zagrebu, 20. ožujka 2007.


"Parsek" na webu:
http://parsek.sfera.hr/
i još:
http://parsek.blog.hr/

Kontakt:
parsek(a)sfera,hr

forum
www.sfera.hr