Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

UVODNIK

Štovani štioče, ovaj je "Parsek" sačinjen u grozničavo pred-sferakonsko doba, u doba kad su se dojmovi s Istrakona jedva slegli.

Uopće, ovo je dobro - čak izvrsno! - razdoblje za znanstvenofantastične kon-vencije. Bio je Istrakon, od 23. do 25. ožujka, i na nj ću se još vratit. Samo sedam dana kasnije održan je 31. ožujka zenički Fantastikon, o kojemu donosimo reportažu Davora Šišovića. Zatim Sferakon, od 20. do 22. travnja. A onda, kao da to sve nije dosta, od 27. do 29. travnja održat će se i slovenska SF konvencija, pod nazivom Konfuzija. Mjesto održavanja je osnovna škola Sečovlje, a počasnim gostom bit će pisac Miha Remec. Više informacija: http://deaho.org/konfuzija/index.html

Ludnica!

Dakle, četiri kona u jedva nešto više od mjesec dana!

No, vratimo se Istrakonu. Osobno, uglavnom sam proveo vrijeme razgovarajući s ljudima - nisam gejmer, predavanje ću pohoditi tek ponekad, što mogu... Razmjena informacija s ostalim ljubiteljima znanstvene fantastike ipak je, mislim, kičma svake konvencije. Ili barem onaj njezin dio u kojemu najviše uživam.

Službena gošća Istrakona bila je britanska spisateljica Juliet E McKenna, autorica brojnih fantasy knjiga. Plijenila je pozornost svojim opuštenim držanjem i pristupačnošću, i zacijelo je osvojila srca Pazinjana i gostiju.

Međunarodni elementi time još uvijek nisu kompletni. Jaka slovenska ekipa iz udruge Prizma, s Tanjom Cvitko na čelu, došla je, po običaju, u industrijsku špijunažu (a što mislite: što zapravo rade sferaši na Istrakonu, ili Pazinjani na Sferakonu!?) pred svoju konvenciju (ma, ne bojim se ja za njihove organizacijske sposobnosti; Tanja, može izvješće s Konfuzije za idući "Parsek"?). Slika ne bi bila potpuna kad ne bih spomenuo i češkog fana Olega Hmilicu, koji tradicionalno auto-stopom obilazi konvencije po Mitteleuropi.

No, prilično neočekivana zvijezda ovogodišnjeg Istrakona bio je Svetislav Filipović - Filip, osnivač Udruženja građana Fanova naučne fantastike SCI & FI iz Beograda te urednik fanzina, odnosno almanaha "Terra". Filip je donio puno materijala i pregršt priča, a najveći je pljesak dobio na svečanom proglašenju pobjednika šestog Istrakonovog natječaja, svojom porukom: "Fanovi svih zemalja, ujedinite se!"

Program Istrakona bio je standardno bogat, pa je svatko došao na svoje. Izdvojio bih okrugli stol o hrvatskom SF-u gdje se već tradicionalno izlaže kratak pregled zbivanja u hrvatskoj znanstvenoj fantastici tijekom proteklih otprilike godinu dana. Moderator Davor Šišović, inače nepopravljivi optimist, svjesno je temu ovogodišnjeg okruglog stola nazvao: "Dobre vijesti za hrvatski SF". Svoj izbor uglavnom je i uspio potkrijepiti činjenicama - ponajprije s dvadeset knjiga hrvatskog SF-a u zadnjih godinu dana, od čega sedam natječajnih i konvencijskih zbirki. S druge strane, Istrakonova zbirka Krivo stvoreni (sad mi je jasniji naslov prošlogodišnje zbirke - Sami na svijetu) te roman Café Oxygen Veselina Gatala predstavljaju dobar početak ove godine. No, stanje je loše što se tiče periodike: Zoran Krušvar vehementno je proglasio riječki fanzin "Eridan" mrtvim, isto vrijedi i za labinski "Eon" Bojana Peršića i Leona Zambona, dok je "Via Galactica" urednika Bojana Sudarevića u hibernaciji. Nekako je ispalo da osim Tvojeg omiljenog fanzina, dragi štioče, jedini živi još samo on-line fanzin "NOSF". Aleksandar Žiljak je na to službeno obznanio pokretanje novog literarnog časopisa, zajedno sa su-urednikom Tomislavom Šakićem. K tome, hrvatski autori objavljivali su i vani: Žiljak u prilogu "9" grčkih novina "Eleftherotypia", talijanskom almanahu "Futuro Europa" te njemačkom časopisu "Nova" broj 11, dok Danijel Bogdanović i Zoran Krušvar objavljuju u slovenskom fanzinu "Neskončnost". Nekoliko hrvatskih priča našlo se i na srpskoj web stranici "Art Anima".

Na posljetku, skica ovogodišnjeg Istrakona ne bi bila potpuna bez osvrta na nešto do sada krajnje neuobičajeno. Naime, omiljena hrvatska konvencija dobila je niz kritika po raznim internetskim forumima, a zbog slabe organizacije. No, ne mogu se oteti dojmu kako uvid u organizaciju neke konvencije (bilo koje) i spremnost javnog kritiziranja neke druge konvencije stoje u obrnutoj proporciji. Kao što već rekoh na NOSF-ovom forumu, nakon uvida u pet-šest Sferakona, takvo što mi ne pada na pamet.

Dosta reminiscencija, na čitanje!


U Zagrebu, 17. travnja 2007.

B. Švel


"Parsek" na webu:
http://parsek.sfera.hr/
i još:
http://parsek.blog.hr/

Kontakt:
parsek(a)sfera,hr

forum
www.sfera.hr