Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hrFRED SABERHAGEN (1930. - 2007.)

Piše: Boris ŠvelDana 29. lipnja 2007. godine, nakon duge i teške bolesti, umro je Fred Saberhagen, američki pisac znanstvene fantastike i fantasyja. Punim imenom Frederick Thomas Saberhagen, rođen je 18. svibnja 1930. u Chicagu, Illinois, gdje je pohađao srednju školu, a kasnije i koledž. Stupio je u američke Zračne snage 1951., gdje je službovao do 1955. godine, a zatim je radio kao elektronički tehničar za kompaniju Motorola, sve do 1962. godine. Znanstvenu fantastiku počeo je objavljivati početkom šezdesetih godina: prvu priču 1961. u časopisu "Galaxy", dok je prvi roman, The Golden People, objavljen 1964. godine. Bio je jednim od urednika Encyclopaedie Britannice u razdoblju od 1967. do 1973. godine, napisavši i službeni enciklopedijski članak o znanstvenoj fantastici. Godine 1968. vjenčao se s matematičarkom Joan Dorothy Spicci, s kojom je imao kćer i dva sina. Njegova supruga i sama je spisateljica, objavljujući pod djevojačkim prezimenom. Saberhagen je živio i radio u gradu Albuquerque u saveznoj državi New Mexico, gdje je i umro.

Najpopularnija Saberhagenova serija vjerojatno je ciklus o Berserkerima, ubilačkim strojevima iz dubokog svemira, s kojima čovječanstvo ratuje u nizu priča i romana. Prva knjiga, Berserker, objavljena je 1967. godine, dok serijal broji ukupno dvanaest romana i pet zbirki priča, a još tri knjige predstavljaju kombinaciju postojećih romana i priča.

Osim toga, Saberhagen je objavio fantasy serijale Swords, Dracula (nadahnut Vladom Tepešom Drakulom), ciklus Gods nadahnut starogrčkom mitologijom, kao i brojne samostojeće znanstvenofantastične i fantasy romane, uključujući i dvije kooperacije s Rogerom Zelaznyjem, Coils (1981.) i The Black Throne (1991.).

Nominiran je za brojne nagrade, a Saberhagenovi radovi su prevedeni na mnoge jezike, uključujući i više priča na hrvatskom, u časopisima "Sirius" i "Futura".

Preporučamo službenu web stranica Freda Saberhagena:

http://www.berserker.com

forum
www.sfera.hr