SFerina školska mreža

SFerina školska mreža ima za cilj povezati učitelje i nastavnike diljem Hrvatske, upoznati ih s programima koje SFera vodi i priprema za učenike osnovnih i srednjih škola i olakšati komunikaciju vezanu uz sve SFerine aktivnosti. Pozivamo škole u Republici Hrvatskoj da se jave kako bismo uspostavili komunikaciju i kako bi postali dio mreže.

SFera redovno oglašava svoje aktivnosti i pozive na iste putem svoje internetske stranice. Međutim, kod ovakvog oglašavanja uvijek postoji problem vidljivosti, zastoja u komunikaciji te mogućeg propuštanja aktualni(ji)h informacija. Zbog toga želimo ustanoviti kanal izravne komunikacije s onim školama koje su zainteresirane za naše aktivnosti. Za početak, mreža bi djelovala kao mailing lista ili, ukoliko se pokaže potreba te se stvori dovoljno sadržaja, mjesečni (dvomjesečni, kvartalni…) bilten s najosnovnijim i najzanimjivijim informacijama iz našeg područja aktivnosti.

Za sada, SFerine aktivnosti vezane uz škole i učenike sastoje se od sljedećih aktivnosti:

  • Nagrade SFERICE (ilustracije radi, ovako je izgledao poziv za posljednji održani SFeraKon) – godišnji natječaj za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola koji se događa jednom godišnje, a kulminira na SFeraKonu, SFerinoj godišnjih konvenciji koja se odvija u proljeće, najčešće u drugom vikendu svibnja. Program se provodi već desetljećima i obuhvatio je više tisuća učenika iz cijele Hrvatske, a dosad ih je nagrađeno više stotina.
  • SFeraKon Express (poziv za protekli SFeraKon) – uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, SFera omogućuje dolazak srednjoškolaca i starijih osmoškolaca iz udaljenijih gradova i manjih sredina na SFeraKon kako bi iskusili sadržaje kakve nemaju priliku vidjeti u svojim matičnim sredinama. Program se provodi već nekoliko godina i nadamo se širenju suradnje na više škola.
  • SFerina SFeraKonska Stotka (poziv za SFeraKon 2023.) – poziv učenicima iz Zagreba i okolice na sudjelovanje na SFeraKonu, bilo samo dolaskom, bilo prezentiranjem vlastitih sadržaja (radova ili aktivnosti).
  • On-line literarne radionice za srednjoškolce (prethodni poziv) – uz logističku podršku Parseka, SFerinog fanzina, koji već 40 godina objavljuje nove autore i najbolja je polazna točka za nekoga tko nema iskustva u fantastičnom stvaralaštvu, iskusni autori i urednici rade s mladima na njihovim materijalima kako bi im prenijeli svoja znanja i iskustva.

Također, SFera može pružiti i svojevrsnu “stručnu pomoć” i preporuke u osmišljavanju sadržaja vezanih uz žanrove fantastike – školske radionice, preporuke za čitanje, suorganizaciju predavanja, razgovora, organizacija događanja. Na primjer, već smo sastavili popis klasika fantastične književnosti kojim se učitelji mogu poslužiti ako žele učenicima ponuditi dodatne literarne sadržaje, ali ovisno o kriterijima, možemo pružiti podršku i savjete vezano uz konkretnije afinitete, preference i uzraste.

Isto tako, SFerin fanzin Parsek otvoren je za literarne i likovne priloge učenika kroz cijelu godinu i rado bismo služili kao poligon za učenje, podučavanje u stjecanje prakse u ovim područjima.

Pozivamo sve zainteresirane – učitelje, nastavnike, stručne suradnike, ravnatelje – da nam se jave na adresu mreza@sfera.hr kako bismo utvrdili interes za ovakve aktivnosti i što bolje se pripremili za suradnju i programe koji su vezani uz SFeraKon.