Povratak na glavnu stranicu
parsek.blog.hr

Na pozivnicama za lanjski Sferakon objavljen je poziv za priče koje počinju riječima: Preda mnom je stajala... Sfera! Objavljujemo dva mala dragulja koja smo dobili kao rezultat poziva. Dragulj prvi:

Vedran Vrsalović
ISTINA, SAMO ISTINA...


Preda mnom je stajala... Sfera! Bar ju je računalo takvom opisalo, znate? Savršena sfera. Jeste li kad vidjeli tako nešto? Vjerojatnost da ćete u svemiru susresti tijelo koje je savršena sfera je vrlo malo vjerojatna, ali podjednako nevjerojatno zvuči i rečenica "Hej, putovao sam svemirom i, pazi ovo, naletio na kuglu veličine Jupitera čiste žive!". A svejedno je istina, znate? Nisam ni počeo razmišljati kako će mi smanjiti kaznu zbog ovog nalaza, a Kanta je već zatražila da opremim i pošaljem sondu u smjeru sfere. Kanta je ime koje mi kažnjenici od milja koristimo za Kažnjeničko-nadzornu tablu, uređaj uz pomoć kojeg komuniciramo sa kažnjeničkom kolonijom na Saturnu, znate? Poslušao sam je, naravno, odbor za pomilovanje ti poslije može nabiti na nos bilo koji detalj koji im se ne svidi, samo da te ne puste. Malo je kažnjenika sa kvocijentom inteligencije dovoljnim da upravljaju svemirskim brodom. Zbog svih onih kažnjavanja strujom, znate? Čak i uz svu automatiku.

U svakom slučaju, brzo sam opremio sondu i lansirao je. Prvo samo orbitalna putanja, baš kao što kaže udžbenik. Telemetrija je počela stizati odmah. Promjer. Atmosfera. Zračenja. Standardno, znate? Ono što mi je upalo u oko je bilo to da nije bilo nikakve rotacije. Ta živa je mirovala, bar kad govorimo u planetarnim omjerima. Tu sam već bio uvjeren da je to nekakva umjetna tvorevina, znate? Ne postoji takvo tijelo u svemiru, a da je prirodnog porijekla. Kad je sonda napravila puni krug, poslao sam je u nisku orbitu. Otkud sam mogao znati da je ona prokleta sfera gladna? Znate što se desilo? Sa površine se podigao stup srebra i pojeo sondu. Znate? Jako sam se prepao. Kanta će me kazniti.

Tada sam čuo Anu kako mi šapće. Ana je moja lutka na napuhavanje, znate, držim je u komori gdje je svemirsko odijelo. Da ne bude usamljena, znate? Rekla mi je da je ovdje opasno i da bi rado da je vodim kući. Ana vam je iz velikog grada, voli kad je vodim u kino, znate? Pokušao sam joj objasniti kako je ovo važno, kako je ovo veliko otkriće, znate, ali nije htjela slušati. Počela je šištati i letjeti okolo mada je gravitacija bila uključena, a onda je odjednom utihnula. Znate? Kao da je znala da će se Kanta javiti. Uh... Kanta... Bila je ljuta. Tražila je objašnjenje za uništenu sondu, znate? Probao sam joj objasniti kako je sfera bila gladna i da nisam ja kriv, ali nije htjela slušati. Nije htjela! Htjela je da pošaljem veliku sondu. Nikad ne šaljem veliku sondu, znate? Jako je skupa. Ali zato vidi sve, znate? Opremio sam je kako mi je rekla i poslao je. Ana me samo tužno gledala, znate? Znala je da će me kazniti strujom.

Kad je velika sonda došla blizu sferi, tada ste vi došli. Ne znam gdje je, jeste li je vidjeli? Kanta će se jako ljutiti ako izgubim veliku sondu, znate? Opet će me kažnjavati strujom. Mrzim struju, znate? Znate?

* * *

Dva izvanzemaljca su se šutke pogledala. Ova rasa je stvarno jedna od najglupljih koje su ikada sreli...forum
www.sfera.hr