SFera u Profilu “Dvjestota godišnjica rođenja Edgara Allana Poea”

Posted on 21.01.2009. | 0 comments

U četvrtak, 22. 01. 2009, u 19h, SFera i Profil Megastore pozivaju vas na multimedijalno predavanje “Dvjestota godišnjica rođenja Edgara Allana Poea” koje će održati Boris Švel, nagrađivani hrvatski SF pisac i urednik SFerinog glasila “Parsek”.  Predavanje će se održati u prostoru Profil Megastorea, Bogovićeva 7, Zagreb.

Američki pisac Edgar Allan Poe rodio se 19. siječnja 1809. godine, a ljubitelji znanstvene fantastike ga pamte i vole zbog njegovih fantastičnih, atmosferičnih te istinski zatrašujućih horor priča. Najpoznatiji kao pjesnik, Poe je također snažno utjecao na stil i atmosferičnost u pričama kultnog horor pisca H. P. Lovecrafta, koji je neke od svojih priča zvao svojim “‘Poe’ pieces”. Lovecraft je pak utjecao na današanje SF i stripovske velikane kao što su Stephen King, Neil Gaiman i Alan Moore.

“Dvjestota godišnjica rođenja Edgara Allana Poea” prvo je u nizu događanja pod nazivom “SFera u Profilu” u sklopu kojeg će SFera i Profil Megastore organizirati zanimljiva predavanja, predstavljanja i tribine o hrvatskoj i svjetskoj znanstvenoj fantastici svaki predzadnji četvrtak u mjesecu kroz cijelu godinu.

Stoga, dođite u Profil Megastore u četvrtak i saznajte zašto se Poe spominje ne samo kao vrsan pjesnik i otac detektivske priče, već i kao snažan utjecaj na znanstevnofantastični žanr, teoretičar kratke priče te izvor suvremenih urbanih legendi.