Arhiva radionica pisanja

Stilske vježbe (2022.)

Stilske vježbe su bile jednokratne radionice u kojima su sudionici usavršavali pojedine tehnike pisanja i pripovjedanja, poput upravnog govora i upotrebe različitih osjetila u opisima. Radionice su održavane jednom mjesečno do početka organizacije SFerakona, i nastavit će se u drugoj polovici godine.

Biopunk (2021.)

Radionica pisanja Biopunka kao podžanra održana je u zadnjem kvartalu 2021, u 5 termina kroz koji su sudioici formirali koncept priče, zatim prvi draft i na kraju finalizirali priuču. Cilj radionice bio je upoznati sudionike s temama i karakteristikama biopunka, te producirati biopunk priču i prijaviti je na natječaj za SFeraKonsku zbirku.

Jednočinke (2019./2020./2021.)

Round Robini i druge stilske vježbe kulminirale su tijekom lock-downa u prvoj polovici 2020. godine. za svaku od ovih radinica karakteristično je da su se održavale u jednom terminu, u trajanju do dva sata. Cilj ovih radionica bio je kroz zabavu slomiti početnički strah od neispisanog papira, osvjestiti strukturu priče (početka, sredine i kraja) te naučiti se suradnji s drugim autorima i/ili urednicima.

Spisateljski poguranac (2019.)

Poguranac je zamišljen kao dvodijelna radionica, namijenjena ljudima koji su počeli pisati… i zapeli. Bilo da je riječ o motivaciji likova, radnji, početku ili završetku, cilja radionice je pronaći odgovarajuće rješenje.
U prvom dijelu, sudionici izlažu na čemu su zapeli u priči i zajednički pokušavaju naći rješenje problema. U drugom dijelu, isčitavaju se priče u kojima su riješenja primjenjena te se o njima raspravlja.

SFerina literarno-scenaristička radionica  – treća klapa (2019.)

Intenzivna scenarističko-spisateljska radionica bila je posvećena  kratkim formama koja su se održale u devet tjednih blokova. Radionicu je vodio Vanja Spirin, pisac i glazbenik, poznat po karakterističnom humoru. Vanja je i iskusni voditelj scenarističkih radionica i ovogodišnji dobitnik Artefakta u kratkoj kategoriji; prema tome čovjek zna o čemu priča!

Anonimni skibomani – povratak (2017./2018./2019)

Skribomani se nastavljaju pod konceptom zadanih parametara, jedino se uvjeti mijenjaju; u jednoj rundi se radilo o pričama od 100 riječi, u slijedećoj je svaki sudionik razrađiao i unaprijeđivao elemente pisanja ili stilove koji mu nisu išli i s kojima je imao probelma. U trećoj je svaki sudionik izabrao ciljani natječaj za koji piše priču. Priče ponikle iz ovih radionica objavljene su u više časopisa i zbirki.

 

SFerina scenaristička radionica  – druga klapa (2017./2018.)

Druga SFerina scenaristička (ili sfenaristička) radionica pod vodstvom Irene Krčelić održala se i uživo, ali i u formatu samostalnog e-učenja putem platforme Teachable. Cilj radionice bio je savladati osnove scenaristike i napisati scenarij za pilot epizodu SF TV serije.

Anonimni skibomani (2016.)

Radionica kratkih priča održala se pod jednostavnim konceptom. Svi pišu unutar zadanih parametara (glavni junak, što junak radi na početku, i gdje sve počinje) i poslije toga svi čitaju i komentiraju jedni druge. Polaznici su unutar mjesec dana napisali priču i zatim je obradili na temelju povratnih informacija i kritika ostalih polaznika. Dvije priče iz ove radionice su bile i objavljene u slijedećih godinu dana.

SFerina scenaristička radionica (2014./2015.)

SFerina scenaristička radionica pod vodstvom Irene Krčelić provukla je polaznike kroz konstrukciju i pisanje scenarija za SF seriju, ali i korake potrebne da bi se scenariji prijavili na projekte HAVCa. Rezultat radionice su bila dva scenarija prihvaćena na natječaju HAVCa 2015. godine.

SFerin inkubator (2012./2013.)

Inkubator se sastoji od 10 minuta priče i 70 minuta čistog pisanja. Bez distrakcija, bez interneta, bez rasprave.
Riječ je o eksperimentalnoj radionici usmjerenoj na poticanje pisaca s iskustvom i idejama (ali i stalnim poslovima i bezbrojnim obavezama, i djecom, psima, mačkama, životnim partnerima i partnericama te svim ostalim mogućim izgovorima) da odvoje vrijeme za pisanje. I, naravno, kad ga odvoje, da nešto i napišu. Ovisno o potrebi, odvojilo  se vrijeme (cca. 30 min) nakon 20:00h za zajedničko rješavanje eventualnih problema u strukturi priče / novele / romana. Konstruktivna kritika napisanog nakon svakog sastanka NIJE bila integralni dio ove radionice.

Radionica je bila otvorena za sve koji žele doći pisati, besplatna za članove SFere i održavala se dva puta mjesečno,

Žanrovski žrvanj (2012.)

Booksa je u suradnji s udrugom SFera, organizirala za sve srednjoškolce, koji žele naučiti pisati znanstvenu fantastiku i fantasy, specijalnu radionicu kreativnog pisanja usmjerenu isključivo na pisanje i otkrivanje tajni i trikova žanra znanstvene fantastike i fantasyja.

Žanrovski žrvanj osmislila je i vodila Mihaela-Marija Perković, predsjednica žirija za hrvatsku žanrovsku nagradu SFERA i dugogodišnja voditeljica radionica kreativnog pisanja.

Cilj radionice bio je da polaznici napišu barem dvije vlastite žanrovske kratke priče. Tijekom radionice polaznici su saznali tajne žanra, tehnike pisanja kratke priče, modeliranja likova, stvaranja SF&F svijetova, te naučili kako poboljšati svoj stil i kako aktivno nastaviti brusiti kvalitetu svog pisanja putem razmjene kritike.

Žanrovski žrvanj održavao se u Booksi subotom od 15 do 18h i to tijekom deset termina s početkom 19. studenog 2011. te pauzom za vrijeme blagdana i školskih praznika. Završetak radionice bio je 10. ožujka 2012. Radionica je bila besplatna, ali je zato broj polaznika ograničen na 15.

Macanova fantastična (m)učionica V (2010./2011.)

5. izdanje radionice pisanja znanstvene fantastike Darka Macana održavalo se svakog drugog utorka od 12. listopada 2010. do sredine siječanja 2011. godine, u 21:00 sat u zamjenskim prostorijama društva SFera: Aleja pomoraca 17, Siget, Novi Zagreb.
Broj polaznika niti na petoj radionici nije bio ograničen, a svaka pojedinačna radionica ovaj put nije imala fiksnu cijenu. Na kraju sata polaznici su donirati dobrovoljne priloge u Darkov šeširu.
Darko je za 5. radionicu najavio analize svega što mu padne na pamet. Osim analize priča svih polaznika i instant-vježbi, na radionicama su povremeno gostovali žanrovski pisci.

Macanova fantastična (m)učionica IV (2009./2010.)

Četvrto izdanje radionice pisanja kultnog stripaša i SF autora Darka Macana, trajalo je od listopada 2009. do kraja ožujka 2010. godine. Radionica se održavala svaki drugi utorak od 21 sat u zamjenskim prostorijama društva SFera: Aleja pomoraca 17, Siget, Novi Zagreb. Broj polaznika ovaj put nije bio ograničen, a cijena svake pojedinačne radionice je iznosila 10 kn po osobi.
Znanje polaznika bilo je obogaćeno predavanjima o žanru i pisanju te filozofiji žanra, učilo se kritički pristupiti žanru. Osim instant-vježbi za sve polaznike, Macan je na radionici ugostio i pisce.

Macanova fantastična (m)učionica III (2008./2009.)

S obzirom na veliki interes, u prosincu 2008. godine krenula je Macanova fantastična (m)učionica III, koja se održavala nedjeljom od 19:00h u prostorijama društva SFera, na Kajzerici (IV. Podbrežje 5). Broj polaznika bio je ograničen na šest osoba, a radionica, koja je trajala do početka veljače, po cijeni od 300 kuna.

Macanova fantastična (m)učionica II (2007./2008.)

U studenom 2007. s radom je započelo drugo izdanje Macanove fantastične (m)učionice u kojem je Darko Macan za svoje (m)učenike smislio uzbudljivi novi program u kojem će se polaznici pod njegovim oštrim uredničkim okom okušati u nizu podžanrova znanstvene fantastike, napisati 13 žanrovskih priča i, kao uvijek, iskusiti kako je to primati kritiku od najkrvožednije kritičara pisane riječi u Hrvatskoj.

Radionica se održava utorkom u prostorijama društva SFera, na Kajzerici (IV. Podbrežje 5). Broj polaznika je bio ograničen. Radionica, koja stoji 300 kuna, počela je u utorak, 27. 11. 2007. i trajat će do 25. 03. 2008. Rad radionice svi zainteresirani koji ne mogu ili se ne usude sudjelovati moći će pratiti na blogu sferadionica.blog.hr.

Budućnost u šaci (2007.)

Radionica pisanja kratke SF priče, pod nazivom Budućnost u šaci, vodila je Irena Rašeta, u sklopu 4. Velesajma kulture u Studentskom centru, od 13. do 16. prosinca 2007. Za vrijeme trajajanja Velesajma kulture održavala se Kiborgezija, u sklopu koje je hrvatska SF autorica i urednica Irena Rašeta vodila radionicu Budućnot u šaci.

Na radionici su se pokušati dati odgovore na sljedeća pitanja: Što je SF i koje su mu teme i podžanrovi? Science ili fiction? Koji su najčešći klišeji u SF-u? Kako pisati o alienima, dalekim svjetovima i svemiru i jesu li oni uopće potrebni za pisanje SF-a? Postoji li takvo što kao nova ideja u SF-u ili su sve ideje već iskorištene? Koja je anatomija kratke priče? Što znači sveto trojstvo: likovi – radnja – ideja? A što je sa stilom? Također se pisanje i vježbalo, kao u teretani :)
Radionica je bila besplatna.

Fantasy-O-Mat (2007.)

Kako bi potaklo domaće autore da više pišu u jednom od najpopularnijih književnih žanrova u Hrvatskoj, društvo SFera organiziralo je Fantasy-O-Mat, prvu radionicu kreativnog pisanja fantasy priča u Hrvatskoj. Fantasy-O-Mat se održavao u ljeto 2007. godine i trajao dva i pol mjeseca. Vodila ju je Mihaela-Marija Perković, stajala je simboličnih 60 kuna, dok je za članove društva SFera bila besplatna. Fantasy-O-Mat je pohađao 21 polaznik.

U okviru radionice svoja predavanja imali su domaći autori iz fantasy žanra i predstavnici relevantnih udruga poput Zaštitnica Midgarda. Radionica je koncipirana je kao kombinacija edukacije o pisanju kratkih fantasy priča sa stilskim vježbama u tom žanru i vježbama tehnika istraživanja tema i motiva iz fantasyja. Poseban naglasak Fantasy-O-Mat je stavio na hrvatsku baštinu odnosno na elemente hrvatskog srednjovjekovlja, hrvatske poganske baštine i hrvatske kulture. Sudionici su pisali fantasy priču u dužini 30-35 kartica.

Macanova fantastična (m)učionica (2006./2007.)

U studenom 2006. Darko Macan vodio je tromjesečnu radionicu pisanja suvremene znanstveno-fantastične priče koju je pohađalo 17 polaznika. Radioničari su pod Macanovim vodstvom promišljali suvremena kretanja u žanru, istraživali i držali seminare o najnovijim znanstvenim dostignućima relevantim za hard SF te na temelju istih pisali priče. S ove radionice dvije su priče – “Završni ispit” Mihaele-Marije Perković “Prije kiše” Darija Rukavine – uvrštene u Istrakonsku zbirku “Krivo stvoreni” (2007.) Radionica je bila besplatna za članove SFere.

Radionica pisanja kratke priče (Writing short fiction, 2006.)

U sklopu SFeraKona 2006 počasni gost SFeraKona, ugledni američki pisac i višestruki dobitnik nagrade Hugo, Michael Swanwick održao je radionicu pisanja kratke priče pod krilaticom “All the money and most of the fame is in novels. Which leaves short fiction to those who love it”. Radionica je trajala 2 sata i okupila 27 polaznika, a bila je besplatna za sudionike konvencije SFeraKon 2006.

Radionica pisanja horor priče (2005./2006.)

Radionica pisanja horor priče krenula je u studenom 2005. i trajala je 3 mjeseca. Vodio ju je nagrađivani SF autor i urednik Darko Macan, a brojala je 13 polaznika. Radionica je bila orijentirana na promišljanje nadnaravnog horora kao žanra, te na tehnike i metode pisanja i strukturiranja priča na način koji dočarava jezovitu atmosferu te kod čitatelja izaziva strah i grozu. Priča “Kaput od ljudske kože” Tatjana Jambrišak napisana na toj radionici uvrštena je u SFeraKonsku zbirku “Zagrob” (2006.) Radionica je bila besplatna.

SFeraKonski Round Robin (2005.)

Na SFeraKonu 2005. Petra Bulić vodila je Round Robin radionicu na kojoj je bilo 19 polaznika. Ova izuzetno zabavna radionica koncipirana je kao kratka stilska vježba koja služi za slamanje početničkog straha od neispisanog papira, za osvješćivanje strukture priče (početka, sredine i kraja) te za poučavanje suradnje s drugim autorima i/ili urednicima. Radionica je bila besplatna za sudionike konvencije SFeraKon 2005.

Trodnevna SFeraKonska književna radionica (2005.)

Irena Rašeta vodila je na SFeraKonu 2005 trodnevnu književnu radionicu koja je provela mlade autore domaćeg SF-a kroz stvaranje vanzemaljskih likova, pisanje i važnost opisa, te pisanje dijaloga u SF pričama. Radionica, koju je pohađalo 12 polaznika, bila je besplatna za sudionike konvencije SFeraKon 2005.

Radionica pisanja SF-a (2004.)

SF radionica iz 2004. godine trajala je 4 mjeseca, bila je besplatna za članove SFere, a vodile su je Mihaela-Marija Perković Irena Rašeta. Orijentirana na stilske vježbe unutar žanra, ova je radionica okupila 10 polaznika i bila izuzetno plodna: ukupno 5 priča s radionice je objavljeno, a tri među njima bile su nagrađene. Priča Darka Macana “Preko Kalavalahatine” pobijedila je na Istrakonskom natječaju 2005. godine, a priča Dalibora Perkovića “U fazi” odnijela je treće mjesto na istom natječaju. Obje priče objavljene su u Istrakonskoj zbirci “Ispod i iznad” (2005.), a osim njih u istu je zbirku uvrštena i priča “Drvo života” Irene Rašete, koja je također nastala na ovoj radionici. U SFeraKonsku zbirku “Kap crne svjetlosti” (2005.) uvrštene su dvije priče s ove radionice – “Konstante” Dražena Kačara “Antarktički vjetar” Petre Bulić, koja je za tu priču osvojila nagradu SFERA.

Trodnevna SFeraKonska književna radionica (2004.)

U sklopu manifestacije SFeraKon 2004 nagrađivana spisateljica i urednica FutureMilena Benini, održala je trodnevnu književnu radionicu u kojoj je s mladim hrvatskim autorima radila na strukturi priče i žanrovskim elementima. Radionica je brojala 15 polaznika i bila je besplatna za sudionike konvencije SFeraKon 2004.

Tradicionalna SFerina književna radionica (od 1981.)

Tradicionalna SFerina književna radionica najstarija je radionica društva SFera. Krenula je 1981. godine, a namijenjena je svim piscima koji pišu znanstvenu fantastiku.

Kako je ovaj žanr ima vrlo specifičnu publiku, domaći pisci SF-a svoje već gotove priče daju na čitanje zagriženim fanovima žanra okupljenima u društvu SFera kako bi dobili kritike i komentare prije objavljivanja samog djela. Iako dio kritike i komentara u ovoj radionici dotiče strukturu priče i pisanje kao zanat, ona je najvećim dijelom orijentirana na žanrovske specifičnosti, odnosno na ukazivanje na žanrovske klišeje, iskorištene motive i obrate u radnji ili rješavanje znanstvenih i inih začkoljica u zapletu.

U radionici sudjeluju članovi SFere, među kojima su domaći pisci SF-a i urednici godišnje SFeraKonske zbirke, Parseka, NOSF magazina, biblioteke TranSFuzija i Ubiqa. Tradicionalna SFerina književna radionica je besplatna i održava se svakog zadnjeg utorka u mjesecu.

Radionica funkcionira ovako:

Autori koji su zainteresirani za ovu sferadionicu dolaze u SFeru (IV. Podbrežje 5) s 3 isprintana primjerka svoje priče. Ispis treba izgledati ovako: font Times New Roman, veličina slova 12, prored 1.5, poravnana lijeva margina, s numeriranim stranicama u donjem desnom kutu, te s imenom i prezimenom autora i naslovom priče u zaglavlju na svakoj stranici. Bez obostranog printanja! Stranice ne smiju biti spojene niti uvezane! Autori se ne moraju najavljivati. Nakon čitanja, priča se kritizira. Ako želi, autor može istu prepravljenu priču donijeti na novo čitanje.

Kroz ovu radionicu prošla su mnoga poznata imena hrvatske znanstvene fantastike, poput Darka Macana, Aleksandra Žiljaka, Tatjane Jambrišak, Dalibora Perkovića, Borisa Švela, Gorana Konvičnog i drugih. Među mladim nadama domaćeg SF-a, posebno smo ponosni na dvostruki uspjeh (žanrovski i mainstreamaški) Bojana Sudarevića, čija je priča “Cyberfolk”, koja je prošla kroz ovu radionicu, osvojila prvu nagradu na Zarezovom natječaju za najbolju priču 2004. godine te nagradu SFERA u kategoriji kratke priče.