SFera u Noći knjige 2024!

Posted on 22.04.2024. | Comments Off on SFera u Noći knjige 2024!

Ove godine SFera Noć knjige dočekuje u Knjižnici Savica s panelom Može li nam SF pomoći da preživimo budućnost?

Panel počinje u 18:00 i neće trajati dulje od 20:00, a ako nakon toga ostane još toga za pretresti, zaputit ćemo se na čaj, kavu ili već nešto do obližnjeg lokalnog šanka (a ostali će se zaputiti organizirati SFeraKon!).

O čemu će na panelu biti riječi?

Živimo u svijetu u kojem sadašnjost sve brže sustiže budućnost. Previsoke temperature i vremenske nepogode sve su češće, sat sudnjeg dana otkucava na devedeset sekundi do nuklearnog rata, umjetna inteligencija je upala na velika vrata sa svojim mogućnostima da nas sve učini nezaposlenima i dezinformiranima, a sve više bogatstva i moći koncentrirano je u rukama sve manjeg broja tehnokratskih mogula. A to je samo vrh ledenog brijega.

Ako na to gledamo samo kao na vrišteće naslove s današnjih portala, stvari izgledaju prilično tmurno, ali što ako se sjetimo da se tim i takvim temama već barem 200 godina bave i književnici, od kojih su mnogi prilično promišljeni i dobri pripovjedači?

Tu nam se već otvara široko polje mogućnosti, od mekog eskapizma do dubokog poniranja u pitanje Što ako? da bismo možda odgovorili na pitanje Što sad? Moraju li genetički inženjeri obavezno čitati Frankensteina Mary Shelley, što o totalitarizmu i društvu ugode imaju reći Zamjatin i Huxley i nudi li Herbertova Dina dobar recept za emancipaciju usred resursnog imperijalizma samo su neka od pitanja koja nam SF nameće.

Neki su nas pisci SF-a mamili letećim automobilima, drugi nas plašili hordama gladnih kanibala, često su promašivali u predviđanjima, ali uvijek su nam nudili povoda za diskusiju. Pridružite nam se, jer budućnost je tu.

Vidimo se na Savici, u ulici Ljerke Šram 4, u 18:00 sati!