Preminuo Zvonko Todorovski

Posted on 12.09.2010. | 0 comments

U subotu, 11. rujna 2010., u Koprivnici je iznenada preminuo književnik i dobitnik nagrade “SFERA” Zvonko Todorovski. Iako se književnim radom bavio tek nepunih desetak godina, Zvonko Todorovski ostavio je snažan trag na recentnu hrvatsku književnost, posebice onu za djecu i mlade.

Posljednji oproštaj od Zvonka Todorovskog bit će u ponedjeljak, 13. rujna 2010. u 14 sati na Gradskom groblju u Koprivnici.

Književnik Zvonko Todorovski (rođen 1960.) nakon završene osnovne i srednje škole u Varaždinu i Koprivnici, upisuje studij filo­zo­?je u Zagrebu i intenzivnije se počinje baviti crtanjem stripova i ilustracija, izradom gra­?ka i pisanjem scenarija. Stripove je objavljivao u Poletu, ST-u, Siriusu, Kapitalu i Patku, a uz to se profesionalno bavio i grafičkim oblikovanjem.

Prvi je puta izlagao 1984. u sklopu kritičko problematske izložbe “Novi kvadrat nekad i danas” u kultnoj zagrebačkoj Galeriji Studentskog centra. Potom bilježi desetak samostalnih izlaganja, posljednji put u Galeriji Dora Art u Varaždinu 1997. godi­ne. Od 1991. do 1997. u Varaždinu uređuje i vodi Galeriju “Forum mladih”, u kojoj javnosti predstavlja nadarene mlade likovne početnike iz cijele Hrvatske.

U Zagreb se vraća 1999. godine i počinje se profesionalno baviti književnim pisanjem i pisanjem scenarija za animirane ?lmove i stripove koje crta Magda Dulčić. Ogleda se i u pisanju radioigri, pa mu je tako 2003. na Hrvatskom radiju izvedena radio­igra za djecu Mrlja, 2006. na trećem programu u pet nastavaka dramatizacija njegova romana Man­drač te 2007. u Pano­pti­ku­mu radioko­medija More pravog kapetana u dva dijela. U Starom Gradu na Hvaru profesionalna kaza­lišna skupina “U hlod” pod vodstvom Tahira Mujičića izvela je 2007. njegov dramolet Noć čudesnih krijesnica ili komedija od Petra u počast Petru Hektoroviću.

Iako se književnim radom bavio tek nepunih desetak godina, Zvonko Todorovski ostavio je snažan trag na recentnu hrvatsku književnost, posebice onu za djecu i mlade. O tome svjedoči i njegova za to kratko vrijeme ostvarena impresivna bibliografija koja bilježi osam objavljenih romana i deveti kod nakladnika u pripremi te pregršt nagrada i priznanja koje je dobio za svoja literarna djela.

Roman prvijenac za mlade Mirakul od mora objavio je 2002. u Nakladi Haid i njime na najbolji način najavio svoj ulazak na hrvatsku književnu scenu.

Već godinu kasnije objavljuje i svoju prvu uspješnicu, roman Prozor zelenog bljeska (Naklada Haid, 2003., Naklada Lukom, 2005.). Za taj roman odmah biva nagrađen Nagradom “Grigor Vitez” i Nagradom “SFERA” za najbolji znanstvenofantastični roman za djecu. Djelo mu je nominirano i za međunarodnu Nagradu “Mali Princ” u Tuzli. Oba spomenuta romana uvrštena su u novi popis lektire za 7. razred osnovnih škola.

I njegov treći roman, Mrlja (Naklada Haid, 2004., Alfa, 2009.) također je nagrađen i to Nagradom “Mato Lo­vrak” za najbolji roman za mladež objavljen u 2004. godini. Sljedeće godine objavljuje svoj prvi roman namijenjen odraslim čitaocima, Mandrač ili čudesna pripovijest o Petru Hektoroviću (Naklada Lukom, 2005.), koji je odmah zapažen visoko vrednovan od književne kritike i samih čitalaca.

Slijede Vjetrovi Lampeduze (Naklada Lukom, 2007.), pomorsko-pustolovni roman za mlade, za kojega dobiva Nagradu “Anto Gardaš”, Pohvalu Nagrade “Grigor Vitez” i nominaciju na međunarodnu Nagradu “Mali princ” u Tuzli. Iste 2007. godine u izdanju Alfe objavljuje i svoj prvi roman za djecu Plavi trubač.

Godinu dana kasnije tiskan mu je još jedan roman za mlade pod naslovom Mjesečev prolaz (Pastorala, Koprivnica, 2008.) te drugi roman za odrasle pod naslovom More pravog kapetana (Fraktura, 2008.).

U izdanju Algoritma uskoro bi mu trebao izaći i njegov deveti roman Iza duge, namijenjen mladim čitaocima.