SFera u Profilu: SF, fantasy ili ipak vampiri

Posted on 25.05.2010. | 0 comments

U četvrtak, 27. svibnja 2010, u 19:00 sati, SFera i Profil Megastore pozivaju vas na tribinu SF, fantasy ili ipak vampiri (od Harryja Pottera do Sumraka) koju će, u sklopu predstavljanja književnog časopisa Ubiq broj 6, održati Milena Benini, Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak u prostorijama Profil Megastorea (Bogovićeva 7, Zagreb).

Među poznavateljima fantastičkih književnih žanrova već se godinama vodi tradicionalna borba između znanstvene fantastike i fantasyja, pri čemu je SF smatran književnošću spoznajnog očuđenja, a fantasy prozivan za antimodernizam i eskapizam. U najnovije vrijeme taj se jaz produbio, s usponom medijske fantastike i proglasima o “smrti SF-a” – no da li će pobjedu ipak odnijeti igrač iz zavjetrine, vampirski podžanr koji upravo doživljava vrhunac svoje medijske popularnosti?

Na tribini povodom šestog broja književnog časopisa za znanstvenu fantatsiku Ubiq o tome govore spisateljica i prevoditeljica Milena Benini, urednik Ubiqa i pisac Aleksandar Žiljak te urednik Ubiqa Tomislav Šakić.

Voditeljica tribine je Mihaela Marija Perković.