Tri puta hura za Biblioteku Ubiq!

Posted on 14.10.2010. | 0 comments

Iz tiska su izišle prve tri knjige u novopokrenutoj Biblioteci Ubiq, vezanoj uz književni časopis za znanstvenu fantastiku Ubiq koji izdaje Mentor, mali zagrebački izdavač iza kojeg stoje pisci Tatjana Jambrišak i Darko Macan, a koji se može podičiti naslovom “kuća hrvatske fantastike”, budući da već godinama redovito objavljuje knjige domaćih pisaca fantastike, časopis Ubiq, te je povezan s izdavanjem godišnjim zbirki hrvatskog SF-a, fantasyja i horora zagrebačke udruge za znanstvenu fantastiku SFera. Mentor je također vodeći izdavač domaćega nezavisnog stripa, kao i časopisa za strip Q, što je opet zasluga Darka Macana, jednog od naših vodećih stripaša.

Časopis Ubiq izlazi od 2007. dva puta godišnje, a uređuju ga Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak, koji su se u projekt upustili ohrabreni radom na svojoj antologiji hrvatske znanstvenofantastične novele 1976-2006., naslovljene Ad Astra.

Biblioteka Ubiq u modernom dizajnu, džepnom formatu i po pristupačnim cijenama namjerava ponuditi nova djela domaćih pisaca i kritičara fantastičkih žanrova književnosti. Prve tri knjige tako su nova zbirka fantasy pripovijetki šesterostrukog dobitnika Nagrade SFERA Aleksandra Žiljka, Božja vučica, zatim prva domaća knjiga iz studija epske fantastike (i uže, iz tolkienovskih studija), Kad je svijet bio mlad: visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam, uglednoga komparatista Zorana Kravara, dobitnika Nagrade SFERA za esej te ovogodišnjega dobitnika Nagrade Ivan Goran Kovačić i Nagrade HAZU, te znanstvenofantastični roman peterostrukoga dobitnika Nagrade SFERA i dvostrukoga dobitnika Nagrade Grigor Vitez Darka Macana, Koža boja masline, koji je 2001. dobio Nagradu SFERA za roman, ali se tek sada prvi put pojavljuje u samostalnom knjiškom izdanju.

prve tri knjige u Biblioteci Ubiq