Nagrade SFera za 2014. godinu

Posted on 14.05.2014. | 0 comments

SFerakon2011-110Čast nam je i zadovoljstvo objaviti ovogodišnje dobitnike nagrade SFERA, najstarije nacionalne žanrovske nagrade u Hrvatskoj. Dobitnicima nagrade SFERA plakete će biti uručene na svečanoj skupštini na SFeraKonu, u subotu 17. svibnja 2014. u 20 sati, nakon dodjele dječjih nagrada, SFERICA.

Nagradu SFERA utemeljilo je Društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije i poticanja domaćeg SF stvaralaštva te je dodjeljuje kao godišnju nagradu još od 1981. godine. Nagradu dobivaju najbolja ostvarenja iz područja SF-a (znanstvene fantastike, fantasyja i nadnaravnog horora), po prvi puta objavljena i/ili prikazana u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku u tijeku prethodne kalendarske godine.

Ok, dosta formalnosti, evo malo trivije: na žiriranju je sudjelovalo 9 članova iz šireg fandoma – dio članova žirija stigao je naime iz Istre i Rijeke. Postupak odabiranja najboljih djela trajao je od cca. 10h – 21h, uz poprilično žustru raspravu – neke kategorije ove godine nisu dodijeljene, no dobar dio nagrađenih kategorija izabran je gotovo jednoglasno. Za uži krug žiriranja pročitano je i raspravljalo se o 145 kraćih pripovjednih formi (minijature, kratke priče, priče), 16 romana (od čega 11 romana te 5 romana za djecu), 1 drami, 1 noveli i  3 teorijska rada. Pogledalo se uz to nekoliko kraćih domaćih filmova i TV serija za djecu.

Hvala još jednom svim članovima žirija na pažljivom i strpljivom trudu.

Popis svih nagrađenih pisaca po kategorijama pogledajte ovdje.