SFerin Book Club: Kako je sve počelo – Dva Irca, jedna Amerikanka i brdo filmova o vampirima

Posted on 10.11.2014. | 0 comments

BookClubVampir_ThumbPrateći razna fantastična bića i čudovišta, nije teško primjetiti da su vampiri konstantno među popularnijima. Od svojih početaka u narodnim predajama, preko viktorijanskih gotskih romana, preživjeli su mnoge promjene, ali još uvijek plijene pažnju, bez obzira na razlike u dijetalnim navikama i razlikama u stupnju alergije na Sunce.

Pa, kako je ta slava počela?

U ovom Book clubu razmotrit ćemo dva romana s njihovih literarnih početaka, te jedan s kraja prošlog stoljeća koji ih je vratio u vrh popularnosti.

Carmilla Josepha Sheridana Le Fanua je objavljena 1871. godine, i vidljivo je utjecala na Draculu Brama Stokera, objavljenog 26 godina poslije. Ovi romani su ustanovili kanon vampira kao strastvenog mračnog bića, iz kojih je izvedena većina vampira koji su slijedili. Intervju s vampirom Anne Rice objavljen je stotinjak godina kasnije, i iako je dočekan s mješovitim kritikama, doživio je devet nastavaka i ponovno uveo vampire u središte interesa u kome su još i danas.

O krvopijama ćemo raspravljati ovog utorka, od 20:30 nadalje u prostorijama SFere. Čak i ako niste pročitali zadane knjige, dobro ste došli. Uvijek možete prisluškivati i razraditi svoje viđenje vampira, a i izvan Book cluba se mnogo toga zbiva.

Napomena za kraj: Češnjak i ostali protu-vampirski pribor ne osiguravamo.

Ako razmišljate što bi mogli čitati, predlažemo vam knjige iz sljedećih SFerinih book clubova.