Ljetna šema: Program SFere u lipnju

Posted on 05.06.2023. | Comments Off on Ljetna šema: Program SFere u lipnju

Ljetna šema je inače tradicionalno rezervirana za srpanj i kolovoz, ali zašto je ne rastegnuti i na lipanj, kada već ljeto počinje u lipnju? Zato u SFeri već sad počinjemo s plažom! A i SF-a ima napretek…

Prije plaže smo se zaletjeli do Krapine gdje je ovog vikenda održan KraKon. Počinje i Animafest, čija je ovogodišnja tema Znanstvena fantastika u animaciji i kojeg ljubitelji SF-a ne bi smjeli propustiti. Na inozemnom planu tu su Konflikt u Švedskoj, ovogodišnji Eurocon, na kojem navijamo za hrvatske nominacije za ESFS nagradu, i Pyrkon u poljskom Poznańu, jedna od najvećih europskih konvencija (tamo se ide izgubiti u gomili i programu).

A naše malo misto uz Savsku obalu, Kajzerica? Baš nam je drago da ste nas to pitali!

Lipanj nam otvara SFeraKon utorkom; ponavljanje sferakonskih točaka programa koje smo propustili zbog – organiziranja SFeraKona. Za oporavak pred ljeto Valerija Strutinskaja će nas provesti kroz likovnu terapiju radionicom Fantastični pejzaži. Pustite maštu i kreativnost na slobodu; posjetite čarobna, buduća i neobična mjesta. To će vam pretresti um i dušu za dobar ulazak u mjesec i ljeto.

Ljeto baš i nije nešto bez nekakve plaže, a za plažu treba srediti i tijelo. Vrijeme je za Beach Body!

Nakon izrade savršenog SF tijela za plažu, te fantasy tijela za plažu iz kojeg se izrodio čitav svemir sa svojim općenarodnim pričama i vjerovanjima, ove godine ćemo izmisliti i odigrati svoju beach body igru. Mehaniku igre ćemo preuzeti iz Bears vs. Babies . Prvo ćemo žustrom raspravom smisliti dijelove tijela za savršen beach body (bears) i dodijeliti im pripadajuće bodove (tko voli ilustrirati može se i time baviti). Zatim ćemo s tim kartama zaigrati protiv plažovraga (koji vam pokušavaju ubaciti pijesak svugdje), mafijaških sirena i galebova (koji vam kradu koktele i slastice s plaže) koji glume “babies” dio igre. Rules nerds click here!

Nakon što vas Mila pripremi za plažu, bacit ćemo pogled u daleku budućnost i Worldcon. OK, za Kinu je malo kasno, ali imamo Škotsku! Kako bismo što bolje promovirati hrvatsku žanrovsku književnost na Worldconu u Glasgowu, treba se već sad posvađati. Mila će donijeti par prijedloga oblika zbirke/fanzina i potencijalne hodograme projekta, nakon čega svi zainteresirani mogu odbaciti te ideje i smisliti bolje ili uzeti najbolje dijelove i spojiti u konačan projekt.

Za book club smo ostavili ovogodišnju SFeraKonsku zbirku Devet mikrosvemira (klikni za epub), koju ste mogli dobiti na SFeraKonu, ili skinuti sa SFeraKonskih i SFerinih stranica. Ovo vam je jedinstvena prilika da žestoko pohvalite ili iskritizirate dio autora i uredništva, te da pokupite potpise koji su vam promakli na SFeraKonu.

 

Vikend, 3. – 4. 6.

  • KRAKON 2023 (Krapina)

 

Tjedan , 5. – 10. 6.

  • Animafest (Zagreb)

 

Utorak, 6. 6.

  • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak, i slaganje liste Top 10 potopa
  • 20:30 – 21:30 SFeraKon utorkom: Fantastični pejzaži (likovna radionica)

 

Tjedan, 8. – 11. 6.

  • Konflikt (Eurocon 2023, Uppsala, Švedska)

 

Utorak, 13. 6.

  • 20:00 – 21:00  SFerin klupski sastanak & izvještaji s Konflikta i Animafesta
  • 20:15 – 22:00 Beach Body v3.0 (razvoj igre i playtest)

 

Vikend: 16. – 18. 6.

  • Pyrkon 2023 (Poznań, Poljska)

 

Utorak, 20. 6.

  • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak  i pretresanje knjiga za plažu i preostalih poljskih grickalica
  • 20:30 – 21:45 Književne pripreme za Worldcon 2024

 

Utorak, 27. 6.

  • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak i pripreme za ljeto
  • 20:30 – 22:00 SFerin Book club:
    • SFeraKonska zbirka: Devet mikrosvemira