Program SFere u listopadu

Posted on 02.10.2023. | Comments Off on Program SFere u listopadu

Ako ste mislili da je prošli mjesec bio pun događanja, čekajte tek listopad… U redu, većina ih je u inozemstvu, razasuta svijetom, ali i mi konja za trku imamo!

A tu je i pet utoraka u SFeri!

Dakle, što se sve događa širom svijeta i na južnoj obali Save?

Nastavljamo s radionicama! Literarna radionica započeta prošlog mjeseca bi sada trebala biti u srednjoj fazi gdje se punom parom čitaju, komentiraju i prepravljaju priče, no kako su stvari malo zapele… Otvaramo kauč i pisoterapiju – ipak nismo bez veze uzeli ime Anonimni skribomani! Uz čitanje i komentiranje, ovog puta ćemo imati i grupu potpore u kojoj ćemo razriješiti uzroke spisateljske blokade i pokušati je razbiti.  Tu nam je i nastavak debatne radionice iz ljeta. Tada smo prošli kroz pravila i osnove, a sad su na redu male sive stanice i glasnice. Okršaj može početi!

Tu su i igre na ploči te spooky book club u kojem čitamo legendarni gotički roman iz 1898. godine Turn of the Screw Henryja Jamesa. Ova priča o duhovima je izlazila u nastavcima i prije dva stoljeća su je smatrali zastrašujućom i zastrašujuće dobro napisanom, a zatim su počeli pronalaziti i dublje slojeve u tekstu… Prikladno štivo za noć vještica ilitiga po našemu Halloweenovo. Složit ćemo mi pravu atmosferu, sa ili bez bundeva. Knjiga je dostupna na Projektu Gutenberg u raznim e-book formatima, kao i audio formatu.

A konvencije? Uh.. Počinjemo u Irskoj gdje se održava nacionalna irska konvencija Octocon. Dobra vijest je da za Octocon ne trebate potegnuti do Dublina, jer se dio programa odvija i online, a neki programi su čak ekskluzivno u cyberspaceu. Nakon Irske dolazi do gužve u šesnaestercu! U kineskom Chengduu se održava ovogodišnji Worldcon, prvi u Kini. I ovdje vrijedi pravilo da ne brinete ako niste nabavili vizu jer se Worldcon također može pratiti i online.

Ako vam je Kina zemlja daleka, Slovenija je ipak bliže. U istom vikendu se u Celju održava Fanfest 7, Slovenski festival fantazijske književnosti, na kojem će se kao počasni gost pojaviti Zoran Živković.

A u Slavonskom Brodu – nešto staro, a ipak novo. Baš kad smo mislili da gašenjem Marsonikona u Brodu više neće biti konvencija, saznali smo za treći X-e-Con! X-e-Con 3 koji, između ostalih, organiziraju i naši stari znanci SF društvo Orion za temu ima Svemir. Orionci najavljuju nastavak tradicije SF konvencija u Slavonskom Brodu, izvrsne GoHove, predavanja i program, štandove, iće i piće i naravno, “after s kulinom, rakijom i čvarcima” (kraj citata). To je ponuda koja se ne odbija i možda i prejaka konkurencija Celju. Detalje i vijesti ćemo prenosti kako nam budu stizale.

I za kraj; ovog mjeseca nam počinje Mjesec hrvatske knjige, koji je ove godine pod nazivom Književnost bez granica! posvećen prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju.

Dakle; Celje & Slavonski Brod te trokut Dublin-Chengdu-Kajzerica! Sokovi i pivce nam je hladno, čajevi i kava vrući a ima i svačeg za pod zub!

Vidimo se!

Utorak, 3.10.

  • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak i širenje tračeva s Rikona
  • 20:15 – 21:15 Anonimni skribomani i terapija – kako napisati nešto
  • 21:15 – 22:00 Stanje domaće spekulativne fikcije u 2022 predstavljanje i statistike

 

Vikend, 7.10. – 8.10. Octocon 2023 (Dublin,Irska + online)

 

Utorak, 10.10.

  • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak i kartanje u kestenje
  • 20:30 – 22:00 SF debata: radionica kvalitetnog svađanja

 

Utorak, 17.10.

  • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak i razgovori worldconski
  • 20:15 – 21:15 Anonimni skribomani i čitanje i pisanje

 

Mjesec, 15.10. – 15.11. Mjesec hrvatske knjige 

 

Tjedan, 18.10. – 22.10. WORLDCON 2023 (Chengdu,Kina + online)

 

Vikend, 21.10. – 22.10. Fanfest 7 (Celje,Slovenija)

 

Subota, 21.10. X-e-Con 3 (Slavonski Brod)

 

Utorak, 24.10.

  • 20:00 – 20:40 SFerin klupski sastanak i razgovori worldconski i slavonskobrodski
  • 20:45 – 22:00 Igre na ploči: Cthulhu i ostali strahovi pred noć vještica

 

Utorak, 31.10.

  • 20:00 – 20:40 SFerin klupski sastanak i otpor Halloweenovu
  • 20:45 – 22:00 SFerin Strašni Čitalački Skup: Henry James i Turn of the Screw

 

U studenom se čita Erin Morgenstern i njen roman Night Circus!