SFera preporučuje hrvatski SF onlajn (4): NOSF magazin

Posted on 25.03.2024. | Comments Off on SFera preporučuje hrvatski SF onlajn (4): NOSF magazin

Sjeća li se još tko NOSF -a?

I portala, i foruma, i fanzina? E, pa sada su vam na raspolaganju SVI brojevi NOSF magazina!

NOSF je proizašao iz osječkog fanzina Via Galactica društva GAIA. Pokrenut je kao online projekt pod uredništvom Davora Banovića, negdje tamo početkom stoljeća, s namjerom da postane “depo domaćih SF pripovjedaka na internetu”.

To je bilo vrijeme kada mjesta za objavu žanrovskih priča i nije bilo previše, a i on-line pejzaž je bio relativno siromašan. NOSF je tu bio među prvima. Uskoro su se pojavili i portalforum te okupili većinu okorjelog hrvatskog SF fandoma. 2004. godine NOSF dobiva i povelju SFere za doprinos hrvatskom fandomu.

2006. godine Davor predaje cijeli projekt Ireni Rašeti koja ga širi, te magazinu uz priče dodaje i eseje, kritike i ostale žanrovske tekstove. Istvremeno rastu i portal i forum, te NOSF nastavlja biti centralno online mjesto hrvatskog SF-a pod sloganom Never Ordinary, Sometimes Fantastic. Međutim, kako je stvarni život pritiskao urednički tim, magazin je stao na 28. broju.  Forum i portal nastavljaju udarnički dalje, ali je razvojem drugih društvenih mreža forum polako opustio, a  2014. se godine gasi i portal (dostupan preko Wayback Machinea).

S obzirom na sve što je preko njega prošlo i njegovu povijesnu vrijednost, entuzijasti još uvijek održavaju NOSF forum, a sada je dostupna i kompletna produkcija NOSF magazina. Ovo vam je izvrsna prilika da proučite skoro cijelo jedno desetljeće hrvatskog SF-a!

Magazin je dostupan u pdf formatu, podijeljen u dva zipa, po urednicima, ovdje (*klik*).