SFERICE 2024 su stigle, evo nam tema!

Posted on 16.01.2024. | Comments Off on SFERICE 2024 su stigle, evo nam tema!

Mnogi ljudi često od SFerinog rada često vide samo SFeraKon, dok ostale projekte zapažaju kao njegov manji dio. No nama su oni jednako važni, a nekima od nas i bitniji od konvencije – SFERICE na primjer!

Ako ste tek nedavno stigli u ove krajeve fandoma, možda ste čuli (možda i niste) nešto o dječjem natječaju? Evo o čemu se radi! (Ako ste veteran, slobodno utvrdite gradivo do kraja pasusa)

SFERICE su SFerin natječaj za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola na zadanu temu koji traje već više od trideset godina. Sudionici su podijeljeni u tri dobne kategorije (1.-4. i 5.-8. razred osnovne škole, te srednja škola), i svakoj su kategoriji ponuđene po dvije literarne i dvije likovne teme. Svake godine imamo i jednu “alternativnu” kategoriju za srednjoškolce, pa tako već neko vrijeme postoji i kategorija stripa  koja je rezultirala vrlo zanimljivim radovima. Broj radova po učeniku unutar odgovarajuće dobne kategorije nije ograničen, kao niti lutanje temama.

Pristigle radove ocjenjuje poseban SFerin stručni žiri, a pobjednicima se nagrade uručuju na svečanoj skupštini društva koja je središnji događaj SF konvencije SFeraKon. Na SFeraKonu se također izlažu nagrađeni likovni radovi, dok se pobjednički književni radovi objavljuju u posebnom SFERICAMA posvećenom izdanju SFerinog glasila Parsek.

Specijalna izdanja Parseka posvećena pobjednicima SFERICA

Toliko o teoriji. A praksa?

Pa, svake godine u natječaju sudjeluje nekoliko tisuća učenika iz cijele Hrvatske, a mnogi od njih nastavljaju stvarati i kad prerastu SFERICE. Ove godine ih očekuju robopilići i lažljiva računala, mačkomunje i junaci grčkih mitova. Za potpuni popis tema i propozicije ovogodišnjeg zaputite se prema ovoj stranici, a ako vas još nešto zanima, provjerite često postavljena pitanja.

Sretno sa stvaranjem novih svjetova!

 

Prošle godine smo održali  online literarnu radionicu za starije školarce (srednjoškolce i starije osnovnoškolce) koja je bila dobro prihvaćena, pa smo odlučili netšo slično ponoviti i ove godine. No, SFera ne bi bila SFera da stalno ne pokušava uvesti nešto novo… Stoga najavljujemo

SFerinu online literarnu radionicu & SFerinu online stripovsku radionicu

koje će se održati idućih mjeseci.

Više detalja slijedi uskoro!

Pratite naše mreže da bi uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i događanjima: