SFerina scenaristička radionica – drugo izdanje

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera pokreće radionicu pisanja TV scenarija u žanru znanstvene fantastike, horora ili fantastike. U radionici se može sudjelovati uživo u prostorijama SFere u Zagrebu ili online, u formatu samostalnog e-učenja.

 

Što je cilj radionice i kome je namijenjena?

Cilj radionice je omogućiti sudionicima da usvoje osnovna znanja iz područja scenaristike. Sudionici će proći kroz proces razvoja vlastite ideje u scenarij pilot epizode žanrovske TV serije, kao i proces prijave na jedan relevantan natječaj.

Radionica će trajati šest mjeseci i namijenjena je svim zainteresiranima koji mogu odvojiti oko četiri sata tjedno za učenje i rad.

 

Kada, kako i gdje se prijaviti?

Za sudjelovanje na radionici uživo u prostorijama SFere u Zagrebu,  potrebno je raspisati sažetak (oko 500 riječi) vlastite ideje za scenarij prve epizode TV serije u žanru znanstvene fantastike, horora ili fantasya. Uz to, pošaljite i par rečenica o sebi na e-mail irena.krcelic (at) gmail.com do 27. listopada 2017. godine.

Radionica uživo može primiti maksimalno šest sudionika, a svi prijavljeni će povratnu informaciju primiti do 29. listopada 2017. godine putem e-maila.

 

Za online izdanje radionice nije potrebna prethodna prijava jer se radi o formatu samostalnog učenja uz video.

 

Kada i gdje se radionica održava?

Radionica počinje, 7. studenog 2017. u prostorijama SFere na Kajzerici, IV. Podbrežje 5 u Zagrebu. Održavat će se dva puta mjesečno, svaki drugi utorak od 20 do 22 sata. Ulaz je besplatan, a broj sudionika ograničen na šest osoba.

Za sudjelovanje uživo je potrebno poslati prijavu (vidi prethodni paragraf).

 

Sudjelovanje online

Online radionica osmišljena je kao format samostalnog učenja uz praćenje video cjelina i namijenjena je zainteresiranima koji nisu u mogućnosti sudjelovati uživo. Vodit će se preko platforme Teachable i za nju se možete registrirati preko same platforme nakon što radionica započene.

Sudjelovanje je besplatno, a broj sudionika je neograničen.

 

Tko vodi radionicu?

SFenarističku radionicu osmislila je i vodi Irena Krčelić, samostalna umjetnica; dramaturginja i scenaristica.

Prvo izdanje SFenarističke radionice, s fokusom na dugometražni igrani film, održano je 2014./2015. godine, pri čemu je troje od petoro redovitih polaznika uspješno napisalo scenarij za dugometražni igrani film, a dvije polaznice (Mihaela Marija Perković i Zrinka Denić) osvojile potporu za razvoj scenarija pri Hrvatskom audiovizualnom centru.

 

Kakav je plan rada?

Prva dva mjeseca posvećena su temeljima, odnosno čitanju. Cilj je uspostaviti naviku čitanja jednog scenarija tjedno i taj tempo držati do kraja radionice. Fokus biti na aktivnom načinu čitanja i promatranju znatiželjnim očima kreativca, a ne pasivnog konzumenta.

Sudionici radionice će zajednički proći kroz scenarije pilot epizoda TV serija Stranger Things, The Handmaid’s Tale, The Walking Dead, Wayward Pines, Lost, Orphan Black, Mr. Robot, Game of Thrones, Firefly, Outlander, Doctor Who i Sleepy Hollow, a nakon toga će nastaviti čitati scenarije prema vlastitom afinitetu.

Iduća dva mjeseca će biti posvećena problematici strukturiranja priče u trajanju od sat vremena, koliko u prosjeku traje epizoda žanrovske TV serije. Pri tome će se pažnja obratiti na načine izlaganja priče pročitanih scenarija, nakon čega će svatko početi graditi strukturu vlastitog teksta. Ovo je obično najzahtjevniji dio radionice jer postavlja temelje za konačnu fazu, samo raspisivanje scenarija.

Raspisivanju scenarija su ostavljena posljednja dva mjeseca, a tada će se objasniti i što se sve s gotovim scenarijem može napraviti i kakva je daljnja uloga scenarista u eventualnom snimanju filma.

 

Je li potrebna prethodna priprema?

Prethodna priprema nije potrebna, ali preporučujemo sudionicima da pročitaju bar nekoliko scenarija pilot epizoda TV serija koje vole, s obzirom na to da će se raditi kondicijski trening prema šemi 1, 2, 7, 14.

Gdje pronaći scenarije za čitanje? Guglajte naslove koji vam se sviđaju ili počnite odavde.

Formula za proširivanje i produbljivanje razumijevanja scenarističkog zanata, prema Scottu Myersu, sasvim je jednostavna, a sastoji se od tri aktivnosti – čitanja, gledanja i pisanja.

 

Kolika je cijena radionice?

Obje radionice su besplatne.

Molimo sudionike koji se prijavljuju na radionicu uživo da provjere mogu li:

– dolaziti dva puta mjesečno, utorcima od 20 do 22 sata, u prostorije SFere
– odvojiti minimalno 4 sata tjedno za individualan rad (pisanje zadaće)
– odvojiti vrijeme za čitanje minimalno jednog scenarija tjedno
– čitati literaturu na engleskom jeziku.

 

Podrška programu

Realizaciju programa podržali su Društvo za znanstvenu fantastiku SFera, Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.