Program SFere u veljači

Posted on 01.02.2021. | 0 comments

Dobro došli u mačju veljaču. Toliko o mačkama za ovaj mjesec; a sad malo o tome što nas čeka u SFeri i uokolo nje.

Za početak, u duhu one stare prvo-posao-pa-tek-ona-zabava vrijeme je da konačno utvrdimo teme za dječji literarni i likovni natječaj, popularne SFERICE! Uskoro slijedi i objava natječaja, pa ako ste u godinama (i razredima škole) koje ulaze u konkurenciju za natječaj, možda vam i pomogne virnuti na teme prije nego li se prihvatite olovke, tastature, kistova ili nekog četvrtog sredstva kojime se želite izraziti.

Kad smo odradili posao, slijedi zabava. Za početak – igre na ploči, to jest, na ekranu. Bit će zanimljivo vidjeti hoćemo li napokon okupiti društvo za Among Us, ali čak i ako se to ne ostvari biti će i drugih stvari kojima se možemo pozabaviti.

U ovomjesečnom book clubu čitamo Marthu Wells i (barem) All Systems Red, prvu novelu iz serijala Murderbot Diaries, toploj priči o droidu koji voli gledati TV serije, ne voli društvo, i koji, čini se, ipak nije manijakalni ubojica. Vrlo zabavna priča rezultirala je serijom novela, pa vam preporučujemo da bacite oko i na ostale.

Imat ćemo i raspravu s kraćim uvodnim predavanjem Motikom po Marsu, tragom Giovannija Schiaparellija, u kojem ćemo pokušati razjasniti zašto nas od svih bliskih planeta baš Mars toliko privlači. Predavanje  je uvod u jedan od dijelova program van SFere, koji se održava na – Marsu. Naime,  plan NASA-e je u četvrtak 18.2. na Mars dostaviti rover Perseverance, ovaj put opremljen i vlastitim helikopterom! (dobro, dronom, ali princip je isti, sve su ostalo nijanse). Cijeli događaj primarsenja možete pratiti preko NASA-inih stranica, ili na Twitteru, bilo na informativnom službenom računu @NasaPersevere, ili urnebesnoj parodiji (također informativnoj, na maaaalo drugačiji način) @PercyRover.

Drugi dio vanSFeraškog programa se vrti u kinu Tuškanac, u Zagrebu. Nakon što smo prošlog mjeseca pretumbali Solaris, Stalkera i ostale filmove Andreja Tarkovskog, sad ih možemo i pogledati u njegovom ciklusu. Kada ste u kinu, pazite se, budite odgovorni i uživajte u filmu!

Ne zaboravite niti na ConTribution, međunarodnu konvenciju koju članovi hrvatskog fandoma organiziraju u svrhu pomoći žrtvama potresa u Petrinji. Više detalja možete pronaći i na našim stranicama.

U svakom slučaju, najkraći mjesec nam je lijepo nakrcan znanstvenom (i) fantastikom, i gotovo sve to iz udobnosti vašeg doma.

Kao i svakog utorka (i između njih), pridružite nam se na Discordu:

discord.gg/jkBV2EF

 

Utorak, 2.2.

  • 20:00 – 22:00  SFerin klupski sastanak, i pitanje Đes bio u siječnju?
  • 20:30 – ??:??  SFerin inkubator, mozganje tema za SFerice

 

Utorak, 9. 2.

  • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak, i pitanje Štas čito i gledo ove godine?
  • 20:30 – 22:00 Igre bez ploče, hoće li nas se sakupiti dovoljno za Among us?

 

Vikend, 12. 2. – 13. 2.

  • ConTribution

 

Vikend, 12. 2. – 14. 2.

  • 19:00 SF filmovi Andreja Tarkovskog, kino Tuškanac


Utorak, 16. 2.

  • 20:00 – 22:00 SFerin klupski sastanak, u ruskom filmskom vremenu
  • 20:30 – 21:30 Predavanje & Razgovori, Motikom po Marsu, tragom Giovannija Schiaparellija

 

Četvrtak, 18. 2.

  • 20:00 – 22:00 Perseverance slijeće na Mars (Da, mjesto radnje je Mars! populacija: 100% roboti)


Utorak, 23. 2.

 

Ne dozvolite da vas SFerin Book club dočeka nespremne! Štivo za ožujak

Neil Gaiman: Neverwhere