Program SFere u siječnju

Posted on 05.01.2021. | 0 comments

Eh, kako smo bili naivni. Kada smo najavljivali 2020. zaista smo očekivali svašta, a tada se godina nacerila i rekla Pridrži mi pivu… I oprostila se od nas u takvom stilu da smo još uvijek potreseni. Zato ćemo ovog siječnja držati jezik za zubima i najaviti samo program za ovaj mjesec!

Što smo ono rekli prošlog siječnja?

Budi nam se zora nove godine! I dok se jedni još uvijek svađaju da li smo već ušli u novo desetljeće ili ne, sigurni smo da je proradila ona stara kletva “Da bog da živio u zanimljivim vremenima”.

Gori cijeli jedan kontinent, Venecija i otoci i dalje tonu, Kina potvrđuje potpunu kontrolu nad svojim stanovništvom, ljudi skidaju prašinu sa skloništa za III. svjetski, kod nas još uvijek nisu razriješili II. …

Vic kako su svi oni apokaliptični romani i filmovi bili upozorenje, a ne priručnik, više nije niti smiješan. Ali objasni ti to tulipanima… Sretna vam Nova 2020!

Opametili smo se.

2021? Nikad čuli.

Ali siječanj nam je tu, i dobar dio SFeraša je početak proveo volontirajući u Glini, a nastavit ćemo i dalje. Pridružite se i vi dobrom dijelu hrvatskog fandoma (u Glini nas ima za dobru konvenciju), na bilo koji način možete. Više informacija na grupi Geekovi za Petrinju i Sisak.

Za opuštanje, tu su nam utorci.

Počet ćemo s čitanjem novog romana Susanne Clarke, Piranesi. Susanne se proslavila svojim prvijencem, Jonathan Strange & Mr Norrell, a u ovom romanu čitamo dnevnike Piranesija, koji živi u Kući, beskrajno velikoj i prepunoj kipova. Plime i oseke zapljuskuju stubišta s nižih katova, oblaci zastiru gornji kat, a osim ptica, jedino društvo mu je Drugi kojeg povremeno viđa, i nekoliko Mrtvih koje štuje. Sve dok se u kući ne pojavi još netko… Priča je slojevita, s mnogo referenci i aluzija na Druge svjetove, a priča osobe čiji cijeli Svijet je Kuća dobro rezonira sa situacijom gdje smo pola godine proveli zatvoreni u svojim domovima…

Uz knjige pozabavit ćemo se i filmom. Pa kad smo već ludi od svega, idemo odmah do kraja i bacimo oko na Andreia Tarkovskog i njegovu (SF) filmografiju. Filmski klub je bio inspiriran (nažalost otkazanom) retrospektivom njegovih filmova u kinu Tuškanac, pa prije kraja mjeseca uzmite vremena i ponovo pogledajte StalkeraSolaris ili Žrtvu.

Počnite novu godinu s dobrom knjigom, dobrom pričom, dobrim SF-om. Dođite nam se pohvaliti o pročitanom i napisanom. I šaljite priče za natječaj za SFeraKonsku zbirku (imate vremena do kraja mjeseca!).

Naravno, sve na sigurnoj udaljenosti, preko Discorda…

Uskočite u SFeru utorkom: discord.gg/jkBV2EF

 

Utorak, 5. 1.

  • 20:00 – 22:00+ SFerin klupski sastanak, i o procjene potresa u SFu
    • (a možda i dogovori za put do Gline u srijedu)

 

Utorak, 12. 1.

  • 20:00 – 22:00+ SFerin klupski sastanak i pravdanje zašto knjiga nije pročitana do kraja
  • 20:30 – 21:30 SFerin Book Club: Susanna Clarke, Piranesi

 

Utorak, 19. 1.

  • 20:00 – 22:00+ SFerin klupski sastanak, uz hruskanje kokica (danas je njihov dan)
  • 20:30 – 22:00+ Online igre, Geoguessr vam ne gine, ali možda uspijemo nagovoriti ljude na promjenu :)

 

Utorak, 26. 1.

  • 20:00 – 22:00+ SFerin klupski sastanak, i završavanje priča za zbirku
  • 20:00 – 22:00+ SFerin Filmski klub:Ruska Škola – Andrei Tarkovsky
Budite uvijek u toku s najnovijim vijestima i događanjima: